5 motive sa nu bei apa cu gheata in timpul caniculei

Pahar de apa cu cuburi de gheata.

In zilele toride de vara, este ceva normal sa va doriti foarte mult sa beti un pahar de apa cu gheata pentru a va racori si a simti un val de prospetime. Din pacate, obiceiul de a bea apa foarte rece este insotit de cateva pericole pentru organismul dvs. Si cu cat este mai rece apa, cu atat consecintele pot fi mai rele.

Expertii nu recomanda sa beti apa cu gheata, oricat de fierbinte ar fi canicula. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa alegeti apa la temperatura camerei fata de apa cu gheata.

Impiedica digestia

Atunci cand bem apa rece, intestinele noastre se contracta, ceea ce afecteaza digestia. De asemenea, apa rece interfereaza cu absorbtia naturala a nutrientilor in timpul digestiei alimentelor. Organismul este obligat sa ia o pauza de la digestie si sa se concentreze asupra reglarii temperaturii corpului.

Temperatura normala a corpului uman este de 36,6°C, iar atunci cand consumam ceva foarte rece, corpul incearca sa compenseze dezechilibrul termic, cheltuind energie pentru a-si regla temperatura.

In unele cazuri, consumul regulat de apa rece poate duce la diaree, deoarece stomacul va fi prea epuizat pentru a digera alimentele eficient si va expulza prea repede cea mai mare parte a apei si a alimentelor. In alte cazuri, poate duce la constipatie, deoarece frigul determina intarirea alimentelor si contractarea intestinelor. Din acest motiv, expertii recomanda consumul de apa la temperatura camerei.

Este iritanta pentru gat

Ati observat ca dupa ce beti apa foarte rece incepe brusc sa va curga nasul sau, dimpotriva, vi se infunda ca intr-o zi geroasa de iarna?  Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul produce mucusul ca hidratant natural pentru a incalzi si a umezi aerul inspirat, inainte ca el sa ajunga in plamani.

Apa foarte rece creeaza o reactie similara in corpul nostru. Corpul incepe sa secrete mucus suplimentar, ceea ce irita gatul si nasul. Consumul unui pahar de apa cu gheata, mai ales dupa servirea mesei, duce la acumularea de mucus, iar sistemul respirator devine mai vulnerabil la diverse afectiuni inflamatorii.

Interfera cu descompunerea grasimilor

De asemenea, expertii precizeaza ca atunci cand bem apa rece imediat dupa servirea mesei, temperatura scazuta determina intarirea grasimilor din alimentele pe care abia le-ati consumat, ceea ce interfereaza cu digestia normala a acestora. In orice caz, nu este recomandat sa beti apa imediat dupa ce ati servit masa. Cel mai bine este sa asteptati aproximativ un sfert de ora dupa ce ati mancat, inainte de a bea apa.

Reduce ritmul cardiac

Unele studii au aratat ca apa rece poate scadea ritmul cardiac. Se crede ca apa rece stimuleaza al zecelea nerv cranian, denumit nervul vag. Acesta se intinde de-a lungul zonei posterioare a gatului, jucand un rol important in sistemul nervos autonom si regland, printre altele, ritmul cardiac.

Atunci cand bem apa rece, temperatura scazuta a apei stimuleaza acest nerv si incetineste ritmul cardiac, ca raspuns la scaderea brusca a temperaturii din organism.

Consuma energia

Ade asemenea, apa rece poate consuma din energia organismului, lasandu-va ulterior o senzatie de oboseala. Multi oameni beau apa rece ca pe ceva tonic, deoarece frigul actioneaza ca un stimulent rapid. Totusi, atunci cand apa rece tranziteaza corpul dvs. are nevoie de energie suplimentara pentru a se incalzi la temperatura corpului, iar acest lucru va consuma din energia bautorului de apa rece.

Asa cum spuneam, corpul nostru consuma destula energie pentru a incalzi apa rece la temperatura corpului. Desi efectul pe termen lung nu este atat de grozav, un pahar mare de apa rece arde intre 5 si 18 calorii. Daca repetati acest proces pe parcursul zilei, consumand cinci sau mai multe pahare de apa rece, puteti arde tot atatea calorii cat ar arde mersul pe jos timp de un sfert de ora.