Astrologia – stiinta sau magie?

Corpurile ceresti sunt obiectul de studiu al astrologiei

Termenul „astrologie” este derivat dintr-o combinatie a cuvintelor grecesti astron (stea) si logos (stiinta). Astrologia se ocupa cu studiul influentei spatiului cosmic asupra Pamantului si oamenilor. Baza astrologiei este miscarea corpurilor ceresti in raport cu Pamantul, precum si miscarea unuia fata de celalalt intr-o anumita perioada de timp.

Astrologia – de la plantarea semintelor la Nostradamus

Initial, astrologia a fost utilizata pentru a calcula perioada optima de plantare a semintelor si de recoltare a fructelor, si numai dupa o perioada de timp a inceput sa fie aplicata intr-un sens mai larg – pentru a prezice soarta unei persoane.

Conform documentelor antice gasite de arheologi, studiul astrologiei in timpurile stravechi s-a referit la stele si foc. Elementul foc se repeta in multe legende. Vechiul mit grecesc despre zeul Prometeu, care a fost primul care a daruit oamenilor focul, in detrimentul libertatii sale, a fost inlantuit de o stanca de unde Hercule l-a eliberat apoi.

O caracteristica a astrologiei este ca imbina stiinta si arta. Contine atat elemente de matematica si astronomie, cat si de psihologie, precum si abilitatea de a explica semnificatia graficelor astrologice pentru fiecare persoana.

Din punct de vedere oficial, forurile stiintifice mondiale nu recunosc astrologia ca o stiinta cu drepturi depline, lasand-o cu statutul de doctrina pseudo-stiintifica, la fel ca magia. Argumentul oamenilor de stiinta este lipsa fiabilitatii metodelor astrologice.

Anul 1975 a fost marcat de faptul ca un grup de oameni de stiinta, totalizand 186 de persoane, inclusiv 18 laureati ai premiului Nobel, au facut o declaratie care contine un fel de protest impotriva astrologiei. Aceasta continea ingrijorarea ca mass-media promoveaza popularizarea pe scara larga a astrologiei si a altor invataturi false.

Cel mai popular astrolog din toate timpurile este considerat Nostradamus. Profetul s-a nascut in 1503. El a creat predictii sub forma de catrene, care reflecta profetiile pentru multe sute de ani dupa moartea sa. Si astazi, multe dintre profetiile sale au un succes fara precedent. Potrivit fanilor lui Nostradamus, majoritatea predictiilor sale se adeveresc cu o mare acuratete. Se crede ca Nostradamus a fost capabil sa prezica aproape toate evenimentele istorice importante.

Hitler era un mare fan al astrologiei

Multi oameni de stiinta au folosit cunostintele astrologice in activitatile lor stiintifice. Printre ei se numara Aristotel, Copernic, Galileo Galilei, Ptolemeu, Kepler si altii. Hipocrate a studiat profund astrologia. In opinia sa, pentru a fi un bun medic, era imperativ sa studiezi astrologia.

Dupa incercarea de asasinare a presedintelui american Ronald Reagan, sotia sa a mers la un astrolog. Acesta a linistit-o, spunand ca sotul ei va trai inca multi ani si va muri la o varsta inaintata, ceea ce s-a adeverit ulterior.

Printre papii Romei au fost multi admiratori ai astrologiei. Inainte de a lua o decizie capitala, ei au ascultat recomandarile astrologilor si au actionat conform acestora.

Hitler poate fi considerat un mare fan al astrologiei. Dupa moartea sa, in biroul sau au fost descoperite carti despre astrologie si magie. Aparent, le-a folosit in incercarea sa de a cuceri lumea. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Hitler a luat majoritatea deciziilor sale majore numai dupa ce a vizitat un renumit astrolog.

Potrivit astrologilor, Luna are o mare influenta asupra soartei unei persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca satelitul este corpul ceresc situat cel mai aproape de Pamant, ceea ce inseamna ca influenta acestuia este cea mai semnificativa.  In conformitate cu invataturile astrologiei, Luna are cel mai mare impact asupra omului, deoarece afecteaza fluxul si refluxul marilor si oceanelor, iar omul contine 75% din apa.

Horoscoapele ce sunt publicate pe paginile mass-media, seamana foarte putin cu adevaratele horoscoape astrologice. De regula, ele iau in considerare doar influenta Soarelui. Pozitia altor planete nu este luata in considerare la scrierea acestora. De aceea, predictiile lor sunt atat de vagi si imprecise.

Un astrolog profesionist trebuie sa aiba cunostinte de medicina, psihologie, matematica si stiinte spirituale. El trebuie sa fie capabil sa faca calcule matematice si, in acelasi timp, sa inteleaga psihologia umana. Un astrolog cu experienta trebuie sa fie capabil sa invete o persoana sa realizeze armonia cu sine, sa elimine neajunsurile care o impiedica sa-si atinga obiectivele.