Beneficiile consumului de vin alb pentru sanatate

beneficiile consumului de vin alb muscat ottonel

Vinul rosu este cel mai adesea vazut ca o parte aproape integranta a dietei mediteraneene si, prin urmare, consumul sau moderat este considerat foarte sanatos. Ce stim insa despre vinul alb, cum ar fi cel facut din strugurii vitei de vie Muscat Ottonel, si efectele sale asupra sanatatii?

Se pare ca proprietatile benefice ale vinului rosu sunt asociate cu aceleasi substante care ii dau culoarea. De exemplu, resveratrolul, un polifenol care ajuta la scaderea nivelului de colesterol „rau” in sange, se gaseste in coaja strugurilor rosii sau negri oferind, de asemenea, culoare vinurilor rosii.

Antioxidantii sanatosi pentru inima si pentru scaderea in greutate, precun si acidul elagic anticancerigen sunt, de asemenea, substante asociate in principal cu vinul rosu. Dar care sunt beneficiile consumului de vin alb si in ce constau?

Este interesant faptul ca paleta de arome a vinurilor albe este chiar mai larga decat cea a vinurilor rosii. Cand vorbim despre soiuri de struguri aromate, acestea sunt majoritatea soiuri albe, bogate in substante aromatice volatile: Riesling, Muscat Ottonel, Tamaioasa Romaneasca, etc. Oare aceste „bombe” parfumate sunt complet inutile pentru sanatate?

Raspunsul este nu. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca vinul alb, de genul celui din vita de vie Muscat Ottonel, are propria sa compozitie unica de substante chimice si antioxidanti care protejeaza sanatatea, dar care il diferentiaza de vinul rosu. Si daca majoritatea iubitorilor de vin prefera vinul alb primavara si vara, atunci consumandu-l cu masura, veti avea sansa de a va imbunatati sanatatea.

Sanatatea inimii si metabolismul imbunatatit

Cercetarile au aratat cum consumul de vin alb poate imbunatati functia cardiovasculara si metabolismul. De exemplu, conform unui studiu facut in Marea Britanie, cercetatorii au testat peste 200 de pacienti bolnavi de diabet, care au baut vin rosu, vin alb sau apa minerala timp de doi ani, pentru a determina efectul consumului moderat de vin asupra starii lor de sanatate.

La sfarsitul studiului, desi consumatorii de vin rosu au prezentat cea mai mare imbunatatire a nivelului lipidelor si glucozei, cei care au baut vin alb, similar celui facut din struguri de vita de vie Muscat Ottonel, au prezentat si ei anumite imbunatatiri. In plus, spre deosebire de cei care au baut apa minerala, cei care au baut vin alb nu au experimentat o crestere a tensiunii arteriale sau o scadere a functiei hepatice.

Intr-un studiu paralel, consumul de vin alb vechi a oferit mai multe beneficii pentru sanatatea inimii decat consumul de gin. De fapt, vinul alb a contribuit la refacerea celulelor endoteliale ce captusesc vasele de sange, oferind astfel asa numita cardioprotectie. S-a demonstrat, de asemenea, faptul ca prezenta celulelor inflamatorii si a biomarkerilor proinflamatori a fost redusa datorita consumului de vin alb.

Sanatatea plamanilor

Din anumite puncte de vedere, vinul alb, precum cel din vita de vie Muscat Ottonel, poate avea prioritate fata de cel rosu. Daca atat vinul alb, cat si cel rosu pot sustine functia pulmonara, vinul alb pare sa aiba efecte benefice suplimentare asupra plamanilor.

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Buffalo (SUA), peste 1.500 de participanti au fost monitorizati privind consumul de alcool pe tot parcursul vietii, obiceiurile de viata, masuratorile corpului si functia pulmonara. Potrivit rezultatelor finale, consumatorii de vin alb au avut cea mai mare concentratie de antioxidanti in sange.

Dupa analiza tuturor variabilelor relatiei dintre consumul de alcool si ​​functia pulmonara, atat consumul recent de vin, cat si cel calculat de-a lungul vietii au avut cele mai puternice asociatii cu potentiala speranta de viata. Interesant este ca aceasta asociatie a fost mai puternica pentru cei ce au consumat vin alb.

Sanatatea rinichilor

Un alt compus aflat in compozitia vinului alb, acidul cafeic, poate fi responsabil pentru beneficiile acestuia pentru sanatate. De exemplu, intr-un studiu recent, cercetatorii italieni au izolat si testat acidul cafeic pentru presupusa sa activitatea antioxidativa. In mod special, au evaluat efectul protector al dozelor mici de acid cofeic asupra leziunilor endoteliale cauzate de stresul oxidativ.

In general, dozele mici de acid cafeic, similare cu cele observate dupa consumul moderat de vin alb din vita de vie Muscat Ottonel pot oferi protectie endoteliala si pot reduce riscul bolilor de inima si de rinichi. Aceasta substanta se gaseste si in salvie, menta, cimbru, scortisoara, anason sau seminte de floarea soarelui. Fie ca doriti sa infiintati o podgorie noua, fie ca doriti sa aveti in curte o bolta din vita de vie, trebuie sa incepeti cu butasi de vita de vie pe care ii puteti achizitiona direct de la pepiniere sau ii puteti comanda online de la furnizori de incredere.