Ce trebuie sa stim despre varice?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o cincime din populatia lumii sufera de vene varicoase (varice), iar simptomele acestei afectiuni sunt detectate la majoritatea oamenilor. A fost considerata o boala a persoanelor in varsta dar cercetarile recente au aratat ca primele simptome apar la o varsta frageda. In continuare, va explicam de ce apare aceasta afectiune, cum sa recunoasteti pericolul si ce masuri trebuie sa luati.
Numele provine de la cuvantul latin „varix” (nod), deoarece venele umflate sub piele seamana cu niste noduri rasucite. Cel mai adesea, pelvisul si picioarele sufera de aceasta boala. Miscarea sangelui prin vase incepe in inima, care se contracta intr-un anumit ritm, actionand ca o pompa ce dirijeaza sangele in corp. Datorita gravitatiei, sangele se misca usor de sus in jos, dar este nevoie de un efort suplimentar pentru a se intoarce la inima.
Venele au un fel de supape speciale care permit sangelui sa curga catre inima si sa impiedice curgerea acestuia inapoi. Daca acestea sunt deteriorate si nu blocheaza complet peretele vasului respectiv, o parte din sange ramane in membrele inferioare. Fluxul de sange este perturbat, presiunea creste, venele se extind si devin umflate si dureroase. Tumefierea, durerea si senzatia de greutate la nivelul picioarelor apar treptat.
Cine este in pericol de a face varice
Femeile sunt mai predispuse la varice decat barbatii. Pentru prima data, varicele apar adesea in timpul sarcinii si al nasterii ca urmare a modificarilor hormonale din corp si a efortului suplimentar din perioada sarcinii.
De asemenea, sunt predispusi si oamenii a caror profesie implica sederea permanenta pe scaun sau in picioare. O stare sedentara contribuie la stagnarea sangelui in picioare si la dezvoltarea varicelor, deoarece curgerea sangelui se ingreuneaza. Functionarii, frizerii, soferii de taxi, vanzatorii si chiar profesorii ar trebui sa fie constienti de riscul aparitiei varicelor.
In plus, pot fi afectate persoanele cu predispozitie ereditara la varice. Daca oricare dintre rudele apropiate (parinti, bunici) a avut probleme cu venele, este necesara profilaxia si monitorizarea de catre un medic flebolog.
Simptomele si tratamentul varicelor
Persoanele cu varice au umflaturi vizibile ale venelor, simtind o oboseala a picioarelor si chiar durere. Odihna in pozitie orizontala sau mersul pe jos ajuta la reducerea acestora.
Extern, varicele pot aparea sub forma unor vene dilatate. In etapele ulterioare, pot aparea edeme vizibile si modificari ale culorii pielii.
Daca aveti cel putin unul dintre aceste simptome, trebuie sa faceti un consult cu un specialist in tratarea venelor – un medic flebolog. Pentru a preveni stagnarea sangelui la nivelul picioarelor, cel mai probabil va va recomanda sa purtati ciorapi de compresie speciali, sa faceti terapie fizica si unele ajustari la stilul de viata. Este posibil ca eliminarea unor vene varicoase care au aparut deja, sa se faca numai cu ajutorul interventiei chirurgicale.
Varicele sunt de obicei tratate cu unul dintre medicamentele venotonice, adesea pe baza diosminului flavonoid al unor plante. Amelioreaza umflarea si inflamatia, tonifica venele si imbunatateste circulatia sangelui. Prin intarirea peretilor vaselor de sange si prevenirea deteriorarii acestora, diosmina ajuta la prevenirea intreruperii fluxului sanguin venos si a trombozei ulterioare. Actiunea diosminului a fost studiata si confirmata clinic in zeci de lucrari. S-a demonstrat ca reduce atat durerea, senzatia de greutate, cat si umflarea picioarelor.