Centrale termice cu combustibil solid cu ardere prelungita

centrale termice combustibil solid

Popularitatea centralelor termice cu combustibil solid de astazi nu mai are nevoie de prezentare. Acest lucru a dus la cresterea constanta a preturilor la energie si dorinta multora de a avea un sistem autonom de incalzire. Proprietarii de locuinte, dupa ce au studiat si au luat in considerare toate optiunile de echipament posibile pentru un astfel de sistem de incalzire, decid din ce in ce mai mult cu privire la pasul curajos de a cumpara cazane cu ardere prelungita.

Arderea combustibilului se face de sus in jos

De ce aceste centrale termice, fiind departe de cel mai ieftin tip de echipament de incalzire, sunt in continua cerere? Care sunt avantajele utilizarii acestora ? Achizitionarea unui astfel de centrale este justificata si in cat timp se va amortiza pretul?

In primul rand, sa aruncam o privire la designul lor. Este destul de simplu, dar, asa cum a aratat in practica, este foarte eficient.

Spre deosebire de cazanele traditionale cu combustibil solid, arderea combustibilului in astfel de centrale termice are loc de sus in jos. Straturile inferioare ale combustibilului asteapta fiecare randul sau, incalzindu-se si uscandu-se treptat. Pentru o ardere mai buna, oxigenul este furnizat in centrul flacarii prin intermediul unui distribuitor de aer care se afla pe stratul superior al combustibilului si coboara in combustie, ramanand in centrul focului.

Astfel, combustibilul din aceste generatoare de caldura arde aproape complet si este consumat cat mai eficient posibil, ceea ce ne permite sa obtinem indicatori buni de eficienta. Prin urmare, cel mai important avantaj al ccentralelor termice cu ardere prelungita asupra celorlalte il reprezinta durata functionarii sale pe o incarcatura de combustibil, care poate dura intre 12-48 ore pe lemn de foc si de la 4 la 5 zile in cazul utilizarii carbunelui.

Avantajele centralei termice cu ardere prelungita

In plus fata de acest avantaj principal, este usor sa identificati un numar de alte avantaje:

  • autonomia completa a mai multor modele;
  • o prietenie ecologica ridicata – fumul care iese din cos este incombustibil si netoxic;
  • universalitatea si variabilitatea in alegerea combustibilului;
  • posibilitatea de automatizare a muncii;
  • fiabilitate si siguranta in caz de incendiu;
  • simplitatea si intuitivitatea serviciului.

Printre dezavantajele acestui echipament in comparatie cu centralele traditionale cu combustibil solid mentionam:

  • adancimea redusa, care complica aprinderea atunci cand nu este complet incarcata;

incapacitatea de reincarcare a cazanului in timpul functionarii.