Cum sa iti construiesti increderea si sa devii independenta fata de sot

Cum sa iti construiesti increderea si sa devii independenta fata de sotul tau

S-a intamplat ca din timpuri imemoriale in familie, barbatul era considerat capul, sprijinul, sustinatorul, protectorul. Dar viata nu poate sta pe loc, regulile de construire a casei si-au pierdut demult autoritatea si tot mai des femeile au inceput sa-si puna intrebarea: „Cum sa devin independenta de sotul meu?”. Astazi este deja dificil sa gasim acea femeie care nu ar fi impovarata de asteptarile constante ale urmatoarei „investitii” financiare de la sotul ei ca sa cumpere haine, produse cosmetice sau divertisment cu prietenii. In plus, nu este un secret pentru niciuna dintre femei ca aproape toti barbatii considera aceste cheltuieli complet inutile!

Da, copiii, ordinea si confortul in casa sunt sacre. Dar in niciun caz nu ar trebui sa permiti ca viata ta sa treaca pe langa tine, doar in preajma ferestrelor bucatariei si cresei! De dragul unui barbat sa iti ascunzi demnitatea si talentele mai adanc, ascultandu-l complet? In nici un caz! Astazi iti vom spune cum sa devii independenta de sotul tau si sa iti arati cele mai bune calitati.

Dependenta feminina fata de soti

De ce ar trebui o femeie sa devina independenta
Cum sa devin independenta de sotul meu?

De obicei, de indata ce doua persoane incep o viata impreuna si nu conteaza daca este o casatorie legala sau doar traiesc impreuna, interesele femeii ajung in rol secundar. “Cariera? Dar de ce ai nevoie de asa ceva, o femeie nu se potriveste deloc, sustine-ma mai bine in drumul spre inaltimile mele profesionale! Hobby? Nu stii ca acum principalul tau hobby sunt eu? Timp personal? Draga, timpul tau personal va fi acum ocupat de mine personal!”

Intr-adevar, menajul, ingrijirea copiilor (inclusiv cel mai important copil – sotul) impune pe umerii unei femei, deja fragile, noi responsabilitati de „serviciu”. Incercand sa le indeplineasca cat mai bine, o femeie isi impinge propria viata, propriile interese din ce in ce mai mult, pentru a mentine o relatie buna cu sotul ei si a creste copii buni.

Din ce in ce mai mult, isi neglijeaza hobby-urile de dragul hobby-urilor sotului ei, ii pregateste felurile de mancare preferate, urmareste filme care ii plac si chiar foloseste produse cosmetice aprobate de partenerul ei. Pentru a se dizolva in viata unui barbat, ei bine, care dintre femei au visat acest lucru in tinerete? Fiecare femeie a vrut sa-si dezvaluie abilitatile, sa ocupe un loc demn intr-o companie de prestigiu cu o pozitie solida si un salariu nu mai putin solid. Ce a primit in schimb? „Locul unei femei este in bucatarie!” iar acum copiii au crescut si au fugit la petreceri, iar rochia pentru revelion din dulap s-a demodat, fara sa fi vazut vreodata lumina zilei.

De ce ar trebui o femeie sa devina independenta?

O masa critica de nemultumire a femeilor creste treptat si se revarsa periodic cu scandaluri pe termen scurt, certuri si depresie aproape constanta; la urma urmei, o femeie crede ca viata ei a fost irosita! Sotul “intarzie cat mai mult datorita serviciului”, relatia se inrautateste, iar apoi copiii scapa de sub control si acest lucru nu este surprinzator. Exista vreo iesire din acest cerc aparent vicios? Desigur ca da! Nu te mai sacrifica si nu mai trai doar in viata altora. Aminteste-ti ca exista o personalitate atat de minunata, unica – tu insuti si trebuie sa devii independenta de sotul tau!

Tehnici psihologice pentru rezolvarea problemelor

Originile dependentei subconstiente fata de un barbat sunt in mare masura determinate de copilarie, cand fetele au fost atrase de un tata mai puternic si au cautat in el sprijin si aprobare. Si daca „santajul psihologic” a fost practicat in familie, cu fraze de genul „Daca ma iubesti cu adevarat, nu vei merge astazi la discoteca”, un adevarat altar poate creste cu usurinta dintr-o fata. De dragul iubirii, a fost lipsita de ceva in copilarie, in tinerete, de dragul iubirii, este gata sa renunte la mult in viata adulta.

„Este posibil sa remediez aceasta situatie si sa nu mai fac compromisuri interminabile?” – o astfel de intrebare, ca o cerere de ajutor, suna adesea de la femeile care sufera de probleme psihologice. Ai pus si tu aceasta intrebare? Desigur, acest lucru se poate face.

Esti gata sa faci primii pasi spre a fi demna de mandrul titlu de „femeie independenta”? Atunci sa incepem.

  • Alege o locatie confortabila, un mediu calm si linistit. Aseaza-te si relaxeaza-te. Inchide ochii. Acum incearca sa-ti imaginezi ca exista un drum in fata ta – viata ta. Poate ca pentru unele va fi un drum de tara, iar pentru altele va fi un drum de munte sinuos. Uita-te la el parca din exterior si imagineaza-ti locurile in care se afla copilaria ta, timpul cand erai adolescenta, tineretea si viata ta actuala. Incearca sa-ti amintesti evenimentele si situatiile cele mai vii, in care ai actionat cu demnitate si in care poti fi mandra de tine. A existat un moment in viata ta cand ai facut ceea ce ti-a placut cu adevarat, ceea ce te-a pasionat?
  • Ia o foaie goala de hartie si scrie raspunsurile la urmatoarele intrebari cat mai sincer posibil:

1 – Cu ce cuvinte as descrie relatia mea cu parintii mei, cum s-au dezvoltat si cum as evalua independenta pe care am avut-o in viata mea personala in casa parinteasca?

2 – Cat de des in viata mea reala pot face ceea ce vreau?

3 – Mi-e teama sa nu-mi pierd sotul ca sursa de fiabilitate, stabilitate si bunastare financiara?

4 – Ce se poate intampla cu mine daca raman singura, fara sot?

  • Aminteste-ti, au existat situatii in copilaria ta cand ti-a fost frica sa faci ceva impotriva vointei parintilor? Mai ai un sentiment de teama in tine? Convinge-te constant ca nu mai esti fetita si acum poti decide in mod independent ce sa faci in acest caz sau altul.
  • Acum trebuie sa determini ce obiective si perspective vezi in fata ta, in viitor. Cum ti-l imaginezi pe sotul tau in visele tale? Ce planuri iti faci, ce ti-ai dori sa faci chiar acum, dar pur si simplu nu poti sa te hotarasti? Sa presupunem ca ti-ar placea foarte mult sa vizitezi o piscina sau un patinoar, dar sotul tau sau cineva din rudele tale iti spune constant: „Nu este nevoie sa te gandesti la prostii! Mai bine coci placintele!”. Incearca sa incepi cu ceva mic, de exemplu amana sa faci placinta pentru alta data si si sa te duci la piscina sau patinoar, sfidand parerea altor persoane, in ciuda dezaprobarii sau a interdictiei directe.
  • Aminteste-ti principalul lucru: cele mai bune si mai puternice relatiile sunt in acele familii in care un sot nu incearca in niciun fel sa subjugeze viata celuilalt, nu incearca sa-l refaca „pentru el insusi.” Respectul reciproc, nu depinde unul de celalalt, traieste in deplina armonie si dragoste – acum acesta este principalul tau obiectiv final!

O casatorie puternica nu ar trebui sa implice o relatie „sef-subordonat”; toate bucuriile si esecurile, responsabilitatile si privilegiile sotilor trebuie impartite in mod echitabil, la jumatate.

Fara indoiala, la inceput iti va fi greu sa nu te sacrifici constant, la urma urmei, atat de multi ani aceasta a fost starea ta obisnuita! Dar este imperativ sa clarifici tuturor rudelor ca acum vei avea propriul timp si propriile interese. Tu insuti vei vedea ca atunci cand va aparea un lucru frumos in viata ta, de exemplu, sub forma unui hobby uitat sau a unui loc de munca mult asteptat, golurile de nicaieri vor fi umplute in sufletul tau. Si intr-un mod complet de neinteles acest lucru nu iti va ingreuna sufletul; dimpotriva, va deveni mult mai usor. Esti in cautare, iti poti realiza abilitatile si talentele, este minunat!

De indata ce pacea ta interioara intra in armonie, viata ta de familie va deveni mai puternica, mai stabila si mult mai linistita. Aminteste-ti ca viata ta personala este spatiul tau independent, in care nu ar trebui sa depinzi de nimeni!