Exista o relatie intre poluare si extinderea coronavirusului?

Nivelul de poluare in zona Beijing inainte si dupa raspandirea coronavirusului.

Raspandirea dezinvolta a noului coronavirus a dat si da in continuare bataie de cap numerosilor oameni de stiinta si factorilor de decizie politici. Totusi, exista cateva indicii importante in tiparele pe care le lasa boala data de coronavirus, care ne spun destul de multe despre ce conditii ii pot accelera raspandirea si chiar ii pot agrava letalitatea. Pana in prezent, zonele lumii in care cei mai multi oameni au murit si mor din cauza bolii – numita rata cazurilor de mortalitate – au fost orasele suprapopulate din China si Iran, iar acum sunt orasele dens populate din Italia si Spania.

Poluarea sporeste raspandirea coronavirusului

Studii recente confirma ca poluarea aerului a fost extrem de severa in regiunile din nordul Italiei, unde coronavirusul a fost cel mai virulent. Regiunea Lombardiei si Valea Po din nordul Italiei se situeaza printre cele mai poluate regiuni din Europa.

Pe langa China si Iran, tari care au unele dintre cele mai mari densitati de fiinte umane de pe planeta, exista o serie de alti factori de mediu, importanti in ambele regiuni, care ar putea explica de ce boala pare mai mortala in special acele localitati. Persoanele care traiesc in Teheran sau provincia Hubei din China inhaleaza uneori echivalentul unui pachet de tigari sau chiar mai multe in fiecare zi, datorita aerului poluat.

Dar, in timp ce China a instituit standarde nationale pentru poluantii atmosferici si a facut pasul curajos de interzicere a artificiilor – una dintre cele mai severe forme de poluare a aerului masurate vreodata – monitorizarea se limiteaza doar la marile orase. De fapt, poluarea aerului din marile orase chineze este in scadere. In Iran, situatia e invers, conditiile se inrautatesc. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu situeaza Iranul pe pozitia 117 din 133 de tari, in ceea ce priveste calitatea mediului.

Tot acest aer poluat ne infunda incet dar sigur plamanii si sistemul respirator. Practic, poluantii minusculi de 50 de ori mai mici decat un fir de par uman pot intra in plamani si uneori ajung in fluxul sanguin, compromitand sistemul imunitar. Fara mucoasa normala sanatoasa, nasul si plamanii isi pierd capacitatea de a elimina bacteriile si virusii inhalati in mod normal.

Plamanii curata in mod normal acesti agenti poluanti prin eliminarea virusurilor si bacteriilor prin tuse. Parul sanatos al nasului blocheaza chiar si inhalarea poluantilor. Dar poluarea cronica a aerului compromite capacitatea plamanilor de a-si face treaba. Secretia naturala de mucus se usuca si nu isi poate face treaba pentru a ne mentine sanatosi.

Aerul curat, lumina si igiena resping coronavirusul

In plus, in multe situatii, exista si un nivel scazut de vitamina D ce provine din lipsa luminii solare. Este cunoscut faptul ca cei care traiesc in emisfera nordica tind sa aiba niveluri mai scazute ale acestui nutrient esential pentru organismul uman. Cei ce traiesc in regiuni dens poluate nu vor avea posibilitatea expunerii necesare la lumina solara, fenomen ce determina ficatul sa produca aceasta vitamina D, extrem de importanta pentru combaterea bolilor. Toate acestea sugereaza ca acest coronavirus poate reprezenta o problema mult mai mica in zonele mai putin aglomerate ce au o igienizare mai buna si o poluare a aerului mai scazuta decat alte zone.

Deoarece virusul pare sa fie mai mortal pentru persoanele in varsta si pentru ca exista o perioada de doua saptamani in care cei care transporta virusul nu pot avea simptome, va fi nevoie de carantina oriunde apare un caz. Cel mai important lucru pe care oamenii trebuie sa-l inteleaga este ca ar trebui sa se auto-carantineze si sa nu mearga la medicul de familie sau clinica, daca suspecteaza ca ar putea avea noul coronavirus sau chiar si o simpla gripa.

Vigilenta este necesara pe toate fronturile. Prevenirea este intotdeauna mai ieftina pe termen lung. Trebuie sa ne intrebam, dorim sa platim ulterior cu pierderi enorme de vieti si mijloace de trai sau ar trebui sa investim acum pentru a mentine un mediu general mai sanatos, astfel incat vom avea mai putine probleme in viitor?