Leeza Soho este cladirea cu cel mai inalt atrium din lume

Leeza Soho va avea un efect benefic in cadrul urbanismului modern al capitalei chineze Beijing.

Cladirea Leeza Soho din Beijing cuprinde cel mai inalt atrium din lume care se „rasuceste” miraculos in interiorul sau.

Proiectat de regretata Zaha Hadid, arhitect fondator al firmei Zaha Hadid Architects (ZHA), inainte de moartea sa in 2016, acest zgarie-nori se afla in cartierul de afaceri Fengtai.

Leeza Sohose are 45 de etaje

Comisionat de Soho China, dezvoltatorul  Galaxy Soho si Wangjing Soho, impresionanta cladire Leeza Soho contine un mix de magazine si birouri ce inconjoara gigantul atrium.

Acest zgarie-nori de 172.800 de metri patrati, desfasurati pe suprafata a 45 de etaje deasupra si patru etaje sub nivelul solului, raspunde la cererea crescand a intreprinderilor mici si mijlocii din Beijing pentru spatii de birouri flexibile si eficiente.

Leeza Soho este pozitionat pe un amplasament adiacent garii cartierului de afaceri si este inconjurat de un tunel de metrou.

Pozitia sa deasupra acestui tunel a determinat arhitectii de la Zaha Hadid Architects sa imparta cladirea in doua jumatati, fapt ce a dus la formarea unui atrium urias in centrul sau.

Acest atrium ruleaza pe inaltimea completa a cladirii care, la 194,15 metri il face cel mai inalt atrium din lume, depasindu-l pe cel din interiorul celebrului hotel Burj Al Arab din Dubai, de numai 180 metri.

Pe masura ce se inalta, atriumul din Leeza Soho se rasuceste cu 45 de grade inducand senzatia ca cele doua parti ale turnului se misca impreuna intr-un „pas de deux” dinamic, aliniind, de asemenea, nivelurile superioare ale turnului cu vederi spre Lize Road – una dintre strazile principale din vestul Beijingului.

Forma dinamica a atriumului creeaza deschideri convexe in ambele parti ale turnului, ce permit patrunderea luminii naturale in interior si ofera vederi spectaculoase asupra orasului de la fiecare etaj.

Cel mai de jos nivel al atriumului a fost proiectat pentru a actiona ca o piata publica pentru intreg cartierul de afaceri.

Leeza Soho este al patrulea proiect al ZHA in Beijing

Cele doua jumatati ale Leeza Soho sunt conectate intern prin pasarele elevate care se proiecteaza peste golul a patru niveluri diferite, in timp ce in exterior sunt conectate printr-o fatada semanand cu o perdea de sticla.

Dublu izolata, aceasta fatada din sticla este formata dintr-o serie de panouri de sticla ce sunt dispuse unghiular, pentru a ajuta ventilatia in interior. Intentia constructorilor este de a ajuta la mentinerea unui climat interior confortabil in conditiile meteorologice variabile din Beijing.

In scopul de a imbunatati performantele de mediu ale cladirii, turnul este prevazut cu recuperarea caldurii din aerul de evacuare si pompe de inalta eficienta, instalatii de colectare a apei pluviale si un acoperis izolant, construit din panouri fotovoltaice.

Turnul Leeza Soho este unul dintre cele patru proiecte pe care Zaha Hadid Architects le-a proiectat dezvoltatorului Soho China, inclusiv alte doua la Beijing.

Cladirea Galaxy Soho este alcatuita din patru structuri principale cu cupole, in timp ce complexul comercial Wangjing Soho are trei turnuri, situate la jumatatea distantei dintre aeroportul principal si oras.

Zaha Hadid Architects a finalizat recent un aeroport gigant in forma de stea de mare in Beijing.