Looking Glass – primul ecran holografic pentru computere

Ecranul holografic creat de Looking Glass nu are nevoie de ochelari 3D

Anul trecut, startupul american „Looking Glass” a atras investitii de 14 milioane de dolari de la persoane de pe intreg mapamondul pentru a crea un tip complet nou de afisaj. Initial, acesta a fost conceput ca un ecran pentru vizualizarea graficelor 3D complexe, fara utilizarea unor dispozitive suplimentare cum ar fi ochelarii sau alte filtre. Conceptul a devenit intre timp un calculator „all-in-one” cu drepturi depline, care a fost pus recent in vanzare pe piata de profil.

Imagini 3D fara ochelari sau alte accesorii

Fara indoiala, componenta principala a programului Looking Glass Pro este afisajul. Acesta se bazeaza pe un ecran obisnuit de 4K, dar el este echipat cu un strat de sticla volumetric, realizat sub forma de lentila. Imaginea originala este supusa procesarii digitale, fiind impartita in numeroase fragmente cu rezolutie mai mica, care sunt afisate intr-o anumita ordine. Ca urmare, utilizatorul vede imaginea tridimensionala „in interiorul ecranului”, fara a utiliza nici un alt fel de dispozitiv suplimentare.

Hardware-ul aplicatiei Looking Glass Pro se bazeaza pe sistemul Intel NUC 8 VR mini PC, la care a fost adaugat un ecran tactil suplimentar de 7 inch. Aceasta este o masura fortata – o imagine 3D provoaca utilizatorul sa interactioneze cu acesta folosind gesturi, dar afisajul principal nu suporta tehnic aceasta caracteristica. Prin urmare, avem nevoie de un al doilea ecran de navigare, desi managementul pare sa nu fie foarte convenabil.

Sistemul de operare Windows este un must-have

In ceea ce priveste software-ul, Looking Glass Pro ruleaza cu ajutorul sistemului de operare Windows si este compatibil cu majoritatea software-urilor folosite de acesta. Din pacate, calculatorul nu poate fi numit accesibil la ora actuala, deoarece ecranul initial singur costa 3000 de dolari, iar intregul sistem este estimat la 6000 de dolari. Pre-comanda poate fi emisa chiar si astazi, dar primele livrari vor incepe in luna iulie a acestui an.