Ortorexia – atunci cand alimentatia adecvata devine periculoasa

Uneori chiar si alimentele ideale pentru corpul uman pot provoca probleme de sanatate.

Ce asocieri evoca de obicei expresia „alimentare sanatoasa”? De regula, majoritatea se gandesc la o dieta echilibrata, fructe si legume proaspete, produse organice care nu contin aditivi chimici. Si s-ar parea ca, pentru a mentine sanatatea, trebuie sa mananci tocmai astfel de alimente. Dar daca spunem ca uneori chiar si astfel de alimente aparent ideale pentru corpul uman pot provoca probleme de sanatate? Nu crezi? Asta inseamna ca nu stii nimic despre ce este ortorexia si ce consecinte provoaca.

Ce este ortorexia?

Ortorexia, sau ortorexia nervoasa, este o fixare nesanatoasa asupra ideilor de alimentatie adecvata. Pana in prezent, acest diagnostic nu este inclus in ICD-10 (Clasificarea Internationala a Bolilor), totusi, expertii din intreaga lume folosesc in mod activ acest termen pentru a descrie starea pacientilor.

Pionierul „complexului de nutritie sanatoasa” a fost un medic american din California, Steven Bratman – autorul cartii „Health Food Junkies: Overcoming the Obsession with Healthful Eating”. El a fost cel care in 1997 a propus termenul de „ortorexie”. Si totul a inceput cu faptul ca Bratman insusi in anii 1970 a devenit mai intai vegetarian, apoi a inceput treptat sa excluda din dieta sa, dupa cum i se parea, alimentele daunatoare. Doctorul insusi si-a revenit la timp si nu a depasit linia rosie. Dar mai tarziu, medicul a inceput sa observe la pacientii sai ceea ce in timp va numi ortorexie.

Ortorexia nervoasa este o obsesie pentru calitatea alimentelor pe care le consumi. Persoanele cu ortorexie au adesea semne de tulburari de anxietate care sunt insotite de anorexie sau alte tulburari de alimentatie. Un ortorexic este atat de obsedat de a manca sanatos incat devine principalul sau scop in viata, umbrind orice altceva. Si totul incepe, ca sa spunem asa, cu un interes excesiv pentru alimentatia sanatoasa. Cu timpul, acest interes se intensifica si ocupa centrul vietii sale, iar folosirea produselor din lista „interzise” ii provoaca sentimente de vinovatie, anxietate si atacuri de panica.

In ciuda faptului ca ortorexia nu a fost inca recunoscuta ca o boala oficiala, astazi expertii au elaborat deja o clasificare pentru aceasta tulburare. Ortorexia de primul tip implica faptul ca o persoana are o pofta pentru o dieta sanatoasa, dar cu o pretentie destul de vizibila la calitatea si puritatea produselor.

Ortorexia de al doilea tip este atunci cand respectarea unei alimentatii adecvate se transforma intr-o obsesie pentru o persoana, iar in comportamentul sau, in special in ceea ce priveste alegerea produselor, se observa semnele unei tulburari mintale.

De asemenea, expertii au ajuns la concluzia ca ortorexia se dezvolta de obicei in doua etape. In prima etapa, o persoana incepe sa acorde atentie tuturor tipurilor de sisteme de alimentatie sanatoasa. De regula, cele mai populare teorii dietetice in prezent intra in domeniul de aplicare. De exemplu, o dieta cu alimente crude, o dieta vegana, o dieta paleo si altele. Dar, important, multe dintre aceste sisteme sunt nesigure pentru aderarea pe termen lung. De exemplu, nu poti sa mananci pur si simplu doar smoothie-uri, indiferent cat de sanatoase sunt acele bauturi, si sa fii totusi sanatos. Cu toate acestea, problema este ca ortorexicii sunt atat de obsedati de alimente sanatoase incat nu observa cand astfel de alimente devin nesigure.

In timp, numarul alimentelor din dieta unei persoane se reduc treptat. Petrece din ce in ce mai mult timp gandindu-se la alimente sanatoase si nesanatoase, precum si la metodele de gatit. Si aceasta este a doua etapa. Si daca in viata unui ortorexic exista o defectiune a alimentelor „rele” sau el se afla intr-o situatie in care trebuie sa manance chiar si putin din lista lui de alimente interzise, atunci urmeaza o curatare dura pentru a detoxifica organismul. Dar, interesant, in cele mai multe cazuri, chiar si dupa cele mai severe programe de detoxifiere, un ortorexic nu va spune ca organismul sau este suficient de curatat de toxine. Cu alte cuvinte, intreaga lui viata se transforma intr-un fel de goana de curatare si protejare a corpului de substantele nocive.

Multi experti compara ortorexia cu alte tulburari de alimentatie. Dar daca anorexia si bulimia sunt o obsesie a cantitatii de alimente consumate, atunci ortorexia este o obsesie nesanatoasa a calitatii alimentelor. Dar, dupa cum au aratat studiile, persoanele care sufera de ortorexie nervoasa sunt, de asemenea, predispuse la dezvoltarea anorexiei. Cu toate acestea, in timp ce anorexicii incearca sa ascunda prezenta unei probleme de ceilalti in orice mod posibil si sa-si nege diagnosticul, ortorexicii, dimpotriva, sunt mandri de principiile lor si incearca sa-i convinga si pe altii de corectitudinea unor astfel de obiceiuri alimentare.

Cum sa recunoastem ortorexia?

In ciuda absentei acestei tulburari in Clasificarea Internationala a Bolilor, specialistii au descris si clasificat deja simptomele ortorexiei. Asadar, la ce ar trebui sa fii atent pentru a recunoaste la timp semnele ortorexiei nervoase la tine sau la persoana iubita.

Desigur, dorinta de a manca alimente ecologice si sanatoase in sine nu poate fi numita o abatere. Cu toate acestea, ortorexicii nu selecteaza anumite alimente pentru meniul lor cu scopul de a atinge sau de a mentine greutatea corporala ideala. Este important ca ei sa urmeze o dieta sanatoasa ca atare. Prin urmare, astfel de indivizi pot refuza (si, de obicei, aproape intotdeauna) orice hrana pe care o considera nesanatoasa, chiar daca le este foarte foame.

Ortorexicii exclud de obicei din alimentatie produsele care contin: arome, coloranti sau conservanti; grasimi; zahar; sare; pesticide; alte ingrediente pe care le considera nocive.

De asemenea, ortorexicii tind sa evite lactatele si alimentele de origine animala. Acestia impart cu strictete toate alimentele in bune si rele, ecologice si “poluate”. Intotdeauna au preocupari obsesive cu privire la impactul alimentelor asupra sanatatii. Adica, o astfel de persoana isi aminteste intotdeauna „partea intunecata” a alimentelor. De exemplu, citricele sunt sanatoase, dar contin prea multi acizi; laptele este sanatos, dar poate contine bacterii sau poate provoca indigestie; fructele sunt utile, dar pot provoca boli fungice; pestele de mare este sanatos, dar poate provoca otravire cu mercur.

Un alt simptom grav care poate indica prezenta ortorexiei este o lista foarte limitata de alimente pe care o persoana isi permite sa le consume. Adesea, aceasta lista se reduce la 10 sau chiar mai putine tipuri de alimente.

Al treilea semn: o persoana exclude din meniul sau toate alimentele care pot provoca alergii. Si asta chiar daca nu a fost niciodata diagnosticat cu o alergie.

In schimb, dietele sunt intotdeauna bogate in (adesea prea multe) alimente care contin probiotice, precum si plante cu proprietati vindecatoare si suplimente nutritive care se presupune ca au un efect benefic asupra organismului.

Si, desigur, toate persoanele cu ortorexie cu scrupulozitate excesiva abordeaza procesul de gatit. In special, in tot ceea ce tine de spalarea si sterilizarea atat a produselor in sine, cat si a vaselor. Astfel de oameni evita in orice mod posibil sa manance in afara casei. Ei refuza categoric mancarea cumparata sau preparata de altii, pentru ca nu sunt siguri de calitatea unor astfel de preparate.

Pe langa simptomele comportamentale, o persoana care sufera de ortorexie are si o serie de reactii emotionale. Astfel de persoane se gandesc de obicei la alimente si la efectul acesteia asupra organismului des si pentru o lunga perioada de timp. Ortorexicii isi planifica in mod clar programul de nutritie din timp, iar daca se abat de la acesta, se simt vinovati. Si aproape condamna oamenii care, in opinia lor, mananca gresit, ceea ce creeaza adesea situatii conflictuale in familie si intre prieteni.

In plus, conform observatiilor specialistilor, la persoanele cu ortorexie apar adesea si alte tulburari, precum:

  1. anxietate crescuta si atacuri de panica;
  2. depresie;
  3. tulburare obsesiv-compulsiva (obsesie pentru o idee);
  4. tulburare bipolara;
  5. modificari ale dispozitiei;
  6. tendinta de izolare sociala;
  7. tulburari de abuz de substante.

Consecinte ale ortorexiei

Simptomele ortorexiei sunt de obicei cronice. Obsesia pentru mancarea sanatoasa poate progresa intr-o asemenea masura incat, in timp, incepe sa indeparteze alte interese, sa inrautateasca relatiile unei persoane cu ceilalti si chiar sa devina periculoasa din punct de vedere fizic. In special, vorbim despre conditia in care ortorexia dobandeste simptomele de anorexie sau bulimie. Obsesia pentru alimentatia sanatoasa limiteaza adesea cantitatea de alimente consumate (par daunatoare unei persoane) si, in consecinta, aportul caloric zilnic scade. Daca o persoana isi impune restrictii alimentare prea stricte, aceasta poate duce la malnutritie cronica. Ca urmare, are loc o pierdere puternica in greutate si se dezvolta diverse boli, inclusiv sub forma de probleme cardiovasculare si chiar deces.

La sfarsitul anilor 1990, expertii germani au examinat persoanele care respecta cu strictete dieta cu alimente crude. S-a dovedit ca aproximativ o treime dintre femeile aflate la varsta fertila sufera de amenoree, aproape jumatate dintre barbati si 15% dintre femei au anemie prin deficit de fier. Toti aveau deficit de calciu, fier, zinc, magneziu, iod, precum si vitaminele B12, E si D. Unele dintre elementele utile au incetat pur si simplu sa fie absorbite de organism, desi erau prezente in cantitati suficiente in alimentele consumate.

Restrictiile dure constante pot provoca recaderi ale alimentelor interzise, dar dupa aceea, ortorexicul are un sentiment de vinovatie pentru ceea ce a facut. Drept urmare, o persoana incearca sa-si curete rapid corpul de alimente „daunatoare”. Din aceasta cauza poate sa se dezvolte bulimia. Pe de alta parte, aceste faze submineaza psihicul unui ortorexic: din cauza a ceea ce s-a intamplat, el poate deveni deprimat, poate experimenta tulburari de anxietate si isi poate pierde stima de sine.

In plus, ortorexia nervoasa duce la o deteriorare a activitatii sociale, pana la izolare completa. Una dintre consecintele dorintei de a manca doar alimentele potrivite, preparate doar in cel mai sanatos mod, este perturbarea relatiilor cu rudele si prietenii. O astfel de persoana incepe adesea sa-si impuna propriul sistem de nutritie celor dragi. Pentru un ortorexic aflat in stadiile ulterioare ale tulburarii, mentinerea unor relatii bune cu cei dragi devine mai putin importanta decat aderarea la dieta aleasa.

Diagnostic si tratament

Puteti verifica chiar acasa daca aveti tendinta de ortorexie. Pentru a face acest lucru, trebuie sa raspundeti la cateva intrebari compilate de experti:

  1. Te gandesti la beneficiile si daunele alimentelor mai mult decat la orice alt subiect?
  2. Atunci cand alegi orice produs, studiezi in primul rand cat de daunator poate fi acesta pentru sanatate?
  3. Te simti vinovat sau rusinat daca deviezi de la dieta ta ideala?
  4. Te simti in siguranta doar daca iti respecti planul de masa si mananci propria mancare?
  5. Judeci deschis sau mental oamenii care nu sunt la fel de scrupulosi in alegerile lor alimentare ca tine?

Raspunsurile afirmative la cel putin cateva dintre aceste intrebari pot indica prezenta ortorexiei nervoase.

Steven Bratman, cel care a dezvoltat teoria ortorexiei, a identificat si posibili factori de risc care pot determina o persoana sa devina obsedata de o alimentatie prea adecvata. Deci, conform teoriei sale, oamenii sunt mai predispusi la ortorexie cei:

  1. care au o dieta stricta de mult timp;
  2. ai caror parinti au pus accent excesiv pe alimentatia sanatoasa;
  3. care au suferit sau sufera de o boala care necesita o dieta speciala;
  4. care au semne de perfectionism sau tulburare obsesiv-compulsiva;
  5. care sufera de fobii asociate cu boala sau moarte.

Tratamentul ortorexiei este de obicei o terapie complexa care vizeaza restabilirea echilibrului si moderatiei in viata. Pacientii cu o astfel de tulburare trebuie intotdeauna sa consulte un psihoterapeut si un nutritionist. Primul va va ajuta sa scapati de conditiile obsesive si de fricile nerezonabile, al doilea va va ajuta sa alegeti un plan de alimentatie sanatos, fara a dauna organismului. Acest lucru nu inseamna ca noua dieta va fi contrara regulilor de alimentatie sanatoasa. Cel mai important lucru pentru a convinge un ortorexic este ca dieta zilnica trebuie sa contina o anumita cantitate de calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale esentiale. Cu alte cuvinte, o persoana trebuie sa realizeze ca poate adera la aproape orice dieta sanatoasa cu singura conditie: o astfel de dieta trebuie sa ii ofere suficienti nutrienti.

Citeste si articolul: Semne ale excesului de zahar

Pe langa terapia „vorbitului”, astfel de pacienti au adesea nevoie de tratament medical. Pentru ortorexia nervoasa, pot fi prescrise antidepresive si sedative pentru ameliorarea simptomelor tulburarii mintale. Medicamentele din acest grup va permit sa corectati activitatea undelor cerebrale, ceea ce ajuta la schimbarea starii de spirit si a gandirii pacientului.

In cazul in care apar complicatii din cauza ortorexiei si malnutritiei sub forma de perturbare a sistemului digestiv, cardiovascular sau hormonal, pacientului i se prescrie un program de tratament adecvat care vizeaza restabilirea sanatatii.

Dorinta de a manca corect este o abordare grozava, dar numai atata timp cat nu depaseste bunul simt. Daca aceasta idee dobandeste simptomele unei obsesii nesanatoase, poate provoca tulburari psihice si fizice.