Prevenirea dezvoltarii si tratamentul eficient al varicelor la nivelul picioarelor
Putin mai mult de jumatate din populatia lumii nu este diagnosticata cu varice la picioare. A doua jumatate include cei care tocmai au inceput sa observe primele simptome la ei insisi si cei care au simtit deja pe deplin toate durerile asociate formei sale cronice avansate. Multi oameni nici macar nu isi dau seama cat de grava este aceasta boala, iar neatractivitatea externa este considerata principalul sau dezavantaj.
Din pacate, o constientizare atat de mica asupra problemei este ameninta cu consecinte fatale. Aflati care sunt principalele simptome ale varicelor la nivelul picioarelor si ce factori determina dezvoltarea acestora.
Cauzele bolii
Medicii spun ca exista doua motive principale pentru dezvoltarea acestei boli: predispozitia ereditara si stilul de viata necorespunzator.
O gena care afecteaza formarea unui sistem venos cu pereti slabi este probabil sa se gaseasca la o persoana, daca varicele au fost observate intr-o forma sau alta la parintii sai. Prezenta sa vorbeste doar despre o predispozitie, dar in niciun caz nu este o baza neconditionata pentru un diagnostic. Deoarece chiar si peretii venosi foarte subtiri si slabi pot face fata cu succes sarcinii lor daca nu cedeaza stresului inutil.
Un stil de viata necorespunzator este cea mai frecventa cauza a dezvoltarii bolii, atat la persoanele cu predispozitie la aceasta, cat si fara ea. Acest motiv include urmatorii factori:
- supraponderalitate;
- munca sedentara;
- neglijarea sportului;
- purtarea greutatilor;
- sedere lunga in picioare;
- perturbari hormonale;
- stres frecvent si consum de alcool in doze mari.
Cum se manifesta varicele?
Principalele simptome
Bineinteles, este mai bine sa identificati sau sa suspectati dezvoltarea bolii cat mai curand posibil. Dar, din pacate, din cauza lipsei de cunostinte, acest lucru nu functioneaza intotdeauna. In varice, se pot distinge patru prime etape de dezvoltare, care pot fi tratate cu succes. Fiecare etapa are propriile simptome specifice, care vor ajuta la determinarea gradului de neglijare a bolii.
- Faza zero. In acest stadiu, nu exista simptome vizibile si chiar si rezultatele testelor nu releva nicio anomalie. Dar pacientul observa in mod sistematic manifestari precum crampe nocturne sau edeme seara, simte durere si greutate la picioare.
- Faza unu. Simptomele vizibile ochiului se adauga manifestarilor descrise in prima etapa. Pe picioare apar mici „fulgi de zapada” venosi de culoare albastra, cu linii subtiri.
- A doua faza. Pe suprafata pielii, puteti vedea umflaturile, sub care exista noduli pulsati albastri. De asemenea, toate venele devin considerabil mai largi. Cu mersul pe jos sau sezatul prelungit, venele se maresc si revin la dimensiunea normala dupa odihna.
- A treia faza. Include toate simptomele de mai sus, care sunt completate de umflaturi persistente. Poate scadea usor dimineata, dar pana seara va creste cu siguranta foarte mult.
Complicatii posibile
Prin ignorarea simptomelor primare si neapelarea la un medic pentru ajutorul adecvat, boala progreseaza, se dezvolta si ajunge in forme mai complexe. In acest sens, tratamentul sau devine mai complicat, mai scump si nu intotdeauna eficient. Inactiunea poate duce la dezvoltarea urmatoarelor complicatii:
- Durere severa si roseata a pielii in zonele venelor afectate.
- Formarea sigiliilor vizibile de-a lungul cursului venei.
- Acumularea de pigmenti in zonele afectate, care va duce la modificari ale culorii pielii: de la usor maroniu la negru de carbune.
- Se dezvolta inflamatii ale pielii. Mancarime mica sau roseata arzatoare care se transforma in rani.
- Atrofia pielii creste, care se manifesta sub forma de zone scufundate pe suprafata piciorului cu o culoare mai palida.
- Se dezvolta un ulcer trofic.
- Inchiderea completa a trecerii vaselor de sange, ceea ce atrage dupa sine incetarea scurgerii de sange din membre.
- Cangrena.
Masuri preventive
Toata lumea se poate proteja de dezvoltarea varicelor. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa va ajustati usor stilul de viata si sa incercati sa excludeti din acesta toti factorii de risc. Iata zonele care trebuie luate in considerare.
Munca si timpul liber
Lipsa miscarii si ramanerea intr-o pozitie mai mult timp sunt distructive. Prin urmare, lucrul la computer sau relaxarea in fata televizorului sunt printre motivele dezvoltarii bolii. Obisnuieste sa faci o pauza de 5-10 minute in fiecare ora. In timpul acestui lucru este necesar sa mergeti, sa va ghemuiti, sa va aplecati, sa va leganati pe degete si tocuri.
Nutritie si greutate
Excesul de greutate creste stresul asupra sistemului vascular si venos. Alimentatia necorespunzatoare reduce cantitatea de vitamine si minerale consumate si, in consecinta, slabeste peretii venelor. Echilibrul nutritional sanatos si pierderea in greutate au un efect pozitiv asupra sanatatii in general si asupra sistemului venos in special.
Activitatea fizica moderata imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si accelereaza fluxul sanguin. Activitatile usoare care fac fata in mod eficient sarcinii la indemana includ ciclismul, inotul si alergarea.
Nu purtati haine stramte. Deteriorarea permeabilitatii si stagnarea sangelui duce la slabirea peretilor venelor, care se intind sub presiunea sa.
Metode de tratament a varicelor la picioare
Daca masurile preventive luate nu au dat rezultatul dorit sau au fost complet ignorate, atunci varicele vor trebui tratate. Numai un medic va putea elabora un regim de tratament eficient, care il va face pe baza unei evaluari a starii de sanatate, precum si a gradului de neglijare a bolii.
Tratamentul medicamentos
Recenziile pozitive despre tratamentul varicelor de pe picioare numai cu ajutorul medicamentelor sunt prea dubioase. Deoarece medicamentele, unguentele si alte tipuri de medicamente nu sunt capabile sa elimine deformarea deja manifestata a venei. Acestea vizeaza mentinerea tonusului, prin urmare, nu pot preveni decat agravarea situatiei. De asemenea, in tratamentul varicelor de pe picioare la barbati si femei, sunt prescrise medicamente care reduc manifestarea simptomelor concomitente: umflaturi, severitate, convulsii.
Interventie chirurgicala
Este imposibil sa se asigure un tratament adecvat al varicelor la nivelul picioarelor fara interventie chirurgicala, incepand cu ultima etapa. In astfel de cazuri, zonele deteriorate ale sistemului sunt fie eliminate complet, fie incearca sa se restabileasca folosind coagularea cu laser. Aceasta procedura implica introducerea unui LED in cavitate, prin care va fi directionata radiatia laser. In jurul acestuia din urma, temperatura va creste, drept urmare celulele sanguine vor forma o supapa in vas.
Un tratament mai bland al varicelor la nivelul picioarelor se efectueaza prin scleroterapie fara utilizarea anesteziei. Cu ajutorul substantei injectate, care lipesc peretii impreuna, numai vasele cu diametru mic pot fi eliminate.
Este mult mai usor sa preveniti dezvoltarea oricarei boli decat sa incercati sa o vindecati, iar ceea ce am considerat mai sus nu este o exceptie. Fiti atent la sanatatea dumneavoastra si, daca aveti indoieli despre varicele la picioare, consultati imediat un medic.