Procedura de dizolvare a casatoriei (divort)

Procedura de dizolvare a casatoriei

Dreptul familiei prevede cazurile in care sotii au posibilitatea de a depune un divort prin intermediul registrului

Divortul in organele de stare civila se efectueaza in urmatoarele conditii:

  1. sotii nu au copii minori comuni;
  2. dizolvarea casatoriei se face cu consimtamantul reciproc al sotilor.

Dupa cum reiese de mai sus, divortul prin registrul de stare civila poate fi efectuat in absenta copiilor in comun cu sotii. Chiar daca un sot are copii din alta casatorie, ei nu pot fi impartiti. In consecinta, in astfel de cazuri, sotii pot emite un divort in registratura.
In cazul in care sotii au copii minori comuni, atunci pentru a dizolva casatoria este necesar sa se depuna o plangere in instanta.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca un consimtamant reciproc al sotilor este exprimat prin depunerea unei cereri in scris in comun a esantionului stabilit, care poate fi obtinuta de la registratura.
Cu toate acestea, exista situatii in care, in ciuda dorintei comune a sotilor, una dintre parti nu poate aparea fizic la registratura din motive valabile, de exemplu, din cauza unei boli grave sau a unei calatorii lungi.
Intr-o astfel de situatie, este posibila dizolvarea casatoriei in registratura pe doua declaratii separate ale fiecarui sot. In acest caz, semnatura din cerere trebuie sa fie certificata de un notar.
In timpul divortului, oficiul de stare civila nu stabileste motivele dizolvarii casatoriei. In acelasi timp, inregistrarea de stat a dizolvarii casatoriei si eliberarea certificatului relevant se face de catre Oficiul de stare civila la expirarea unei luni de la data depunerii cererii de catre soti.
La examinarea cazului de divort in registratura, o cerere de divort este depusa la locul de resedinta al solicitantului. Inregistrarea de stat a divortului se face la locul de resedinta al sotilor (unul dintre ei) sau la locul de inregistrare a casatoriei de stat.
Cu toate acestea, in ciuda simplitatii aparente a unui astfel de proces, fiecare caz de divort poate fi individual si, prin urmare, este posibil sa aveti intrebari clarificatoare. Un avocat specializat in dreptul familiei, va va sfatui in orice chestiuni din domeniul juridic al relatiilor de familie legate de dizolvarea casatoriei.