Profesia de ziarist

Profesia de ziarist

Profesia de jurnalist este de a informa un public larg cu privire la evenimentele care se petrec în diferite domenii ale societății, în zona politică, socială, internațională, locală.

Informațiile și știrile se colectează, selectează, se prelucrează și se transmit cu precizie și acuratețe, prin intermediul agențiilor de presă.

Activitățile variază de la un ziarist la altul, în funcție de domeniul ales: genul de publicatie (presă scrisă, radio, audiovizual), frecvența (zilnic, săptămânal, lunar), tratarea subiectului și publicul țintă. Cu toate acestea, modul de a lucra al ziaristului rămâne același în linii mari.

Reporterul adună informații, efectuează investigații privind un anumit subiect, intervievează publicul martor și autoritatile cu privire la subiect sau caută documentație de specialitate. În urmă acestor acțiuni, el redactează un articol pentru presă scrisă sau realizează un reportaj sau transmite o știre pentru radio și audio-vizual. Ziariștii petrec mai mult sau mai puțin timp la birou, unde colectează anunțurile agențiilor de presă și realizează interviuri. Atunci când este vorba de reporter sau trimis special, acest tip de ziarist își desfășoară o mare parte a activității pe teren.

Presă și jurnalismul nu sunt domenii monotone.

În fiecare zi activitățile sunt diferite, întâlneșți mereu oameni noi, iar acțiunile pe care le face zi de zi un jurnalist sunt foarte variate. Călătorești, interacționezi mereu cu oamenii în diverse împrejurări, ai acces la date la care cetățenii nu pot ajunge, după care le oferi informațiile necesare către public.

Avantajele unei asemenea meserii sunt cele pe care ti le poți tu alege, iar ziariștii își pot alege domeniile despre care să scrie și genul de activități care le aduc cele mai multe satisfacții. Un jurnalist adevărat se formează după ani de muncă în diferite redacții, dar abilitățile de baza trebuie să le aibă încă de la începutul carierei : creativitate, spontaneitate, spirit de aventură, exces de curiozitate, combinate cu pasiune și dăruire pentru profesie.