Rambursarea anticipata a imprumutului

rambursare imprumut

Dupa cum stiti, bancilor nu le plac datoriile restante. Dar, de asemenea, nu le place nici rambursarea anticipata a imprumutului. Intr-adevar, in acest caz, ele pierd o parte din profituri. Sa intelegem deci cum sa platim in mod corect si profitabil un imprumut inainte de termen.

Tipuri de plati de imprumut

De regula, bancile folosesc doua tipuri de plati de imprumut – anuitati sau plati diferentiale. Cuvintele sunt teribile, dar intelegerea conceptelor nu este prea dificila.
Platile anuale sunt atunci cand debitorul plateste aceeasi suma fixa bancii in fiecare luna. Aceasta suma include rambursarea principalului (imprumut) si a dobanzii. In acest caz, la inceput veti plati dobanzi, iar corpul datoriilor pe care incepeti sa-l stingeti numai in ultima treime a termenului. Cel mai adesea, bancile folosesc exact anuitati. Acestea va permit sa castigati mai mult din interes. Pentru client, exista, de asemenea, un mare plus – cu acest tip de plati, bancile pot da un imprumut pentru o suma mare. Plata lunara pe anuitate va fi intotdeauna mai mica decat prima plata pe un sistem diferentiat. Si cu un astfel de imprumut este mai usor sa va planificati bugetul. La urma urmei, suma nu se modifica pe intreaga perioada de rambursare a imprumutului.
Plati diferentiate – atunci cand datoria principala este platita in parti egale, iar dobanda este calculata pe soldul datoriei de imprumut. Prin urmare, prima plata a imprumutului va fi cea mai impresionanta. Pe masura ce se efectueaza platile, aceasta se va diminua treptat, deoarece se percepe dobanzi la nivelul datoriilor in continua scadere. Marimea posibila a imprumutului in acest caz este mai mica decat cea a platilor de anuitate.

Cum se ramburseaza un imprumut cu anuitate si plati diferentiate

Deci, sunteti gata sa rambursati imprumutul inainte de termen. Ce se va intampla cu anuitatile daca veti face o suma mai mare decat plata lunara necesara? In astfel de cazuri, banca ofera de obicei doua optiuni:

  1. Reducerea platilor lunare. In acest caz, beneficiul este de a reduce sarcina lunara asupra bugetului dvs., in timp ce perioada de creditare va ramane aceeasi.
  2. Reduceti termenul de imprumut. A doua optiune va permite sa scapati rapid de imprumut.

Cu anuitati cu rambursare anticipata, puteti economisi dobanzi, deoarece acestea vor fi calculate dintr-o suma mai mica. Indiferent daca este profitabila, depinde de situatie si de rata dobanzii.
Rambursarea anticipata a imprumutului ameninta pierderea profitului bancilor. Ele incearca sa impiedice debitorul sa inchida acordul de imprumut inainte de termenul limita. Anterior, amenzile au fost utilizate in mod activ pentru nerespectarea conditiilor de creditare. Astfel, bancile au acoperit partea pierduta din profit.
Singura cerinta pentru debitor este sa notifice creditorul cu privire la intentiile sale cu cel putin 30 de zile inainte de data platii anticipate planificate. Anuntul trebuie transmis bancii in scris. Angajatii bancii o vor revizui in 3-5 zile lucratoare si vor modifica programul de plata. Astfel, puteti rambursa imprumutul devreme.