Rolul calculatoarelor in educatie

Rolul calculatoarelor

Calculatoarele au schimbat esential modul in care lucram, indiferent de profesia fiecaruia. Prin urmare, este destul de natural ca rolul calculatoarelor in invatamant sa aiba o importanta deosebita in ultimii ani.

Computerele joaca un rol important in toate domeniile. Ele sunt implicate in furnizarea de asistenta computationala pentru procesele industriale, sunt utilizate in medicina; toate acestea sunt motive pentru care software-ul din industrie se dezvolta si infloreste si joaca un rol important in educatie. Din acelasi motiv, sistemul educational a realizat introducerea educatiei informatice, ca parte a curriculumului scolar. Avand in vedere utilizarea tehnologiei informatice in aproape toate domeniile vietii, este important ca fiecare persoana sa aiba cel putin cunostinte de baza despre utilizarea calculatorului. Sa analizam rolul pe care il joaca tehnologia informatica in educatie.

Tehnologia informatica are un efect profund asupra sectorului educational. Datorita calculatoarelor, educatia a devenit mai usoara si mai interesanta decat inainte. Datorita capacitatii de memorie a calculatoarelor, se pot pastra in ele baze mari de date. Ele ofera o prelucrare rapida a acestora cu foarte putine sau chiar fara nici o eroare in prelucrarea informatiilor. Calculatoarele de retea ofera asistenta pentru o comunicare rapida si ofera acces la resursele web. Depozitarea documentelor pe hardware-ul calculatoarelor sub forma de documente electronice, in loc de suporturi de hartie, ajuta la economisirea hartiei, salvarea copacilor si a padurilor.

Avantajele computerelor in educatie includ in principal:

  • stocarea informatiilor;
  • procesarea rapida a datelor;
  • ajutoare audio-vizuale in predare;
  • informatii mai bune de prezentare;
  • acces la Internet;
  • comunicare rapida intre studenti, profesori si parinti.

Cursurile de formare bazate pe calculator si formele interactive de studiu joaca un rol-cheie in educatie. Tehnologia informatica integrata in sistemul modern de invatamant il face mai avansat.

Totusi, dependenta de Internet apare printre persoanele care comunica excesiv in retelele sociale si, de regula, oamenii care nu sunt atat de sociabili in viata de zi cu zi par a fi incapabili sa se realizeze. Dar nu vom intra in esenta acestor probleme, deoarece acestea sunt in principal exceptii care confirma regula. Si cu utilizarea corecta a tehnologiei calculatoarelor, beneficiile sunt disproportionat de mari si noi simtim acest lucru in fiecare zi din ce in ce mai mult.