Rolul matematicii in dezvoltarea elevului si pregatirea pentru viata
Aplicatiile matematicii în cele mai diverse domenii ale stiintei, cum ar fi astronomie, chimie, medicină, dar si statistica, stiinte sociale, sau chiar in mediul cultural, face ca orientarea copiilor către matematică să fie din ce in ce mai marcanta. Putem afirma cu tot mai multă convingere ca fundamentul civilizatiei moderne îl constituie matematica.
Indiferent de domeniul în care munceste, omul modern are nevoie si de o bună pregătire in matematica pentru a putea rezolva si solutiona cu succes problemele vietii profesionale, social si chiar personale. In lumea tehnologiei de varf, accentul cade în primul rând pe gândirea logica, deoarece gândirea este mereu la baza progresului, oferind din plin un impuls dinamicii sociale. Cei care studiaza matematica isi formează o gândire critică, originală şi creatoare, sunt stimulati sa emita rationamente si sa deduca concluzii logice.
Scopul cel mai important al învăţământului matematic nu se leaga doar de latura informativă, ci prin predarea matematicii se realizează dezvoltarea raţionamentului şi a spiritului de gandire libera.
Elevii care invata matematica isi stimuleaza procesele de gândire logică, de definire clară şi precisă a noţiunilor, se adapteaza mai usor si au rezultate mai bune si la celelalte materii.
Raţionamentul matematic şi gândirea ştiinţifică ofera elevului posibilitatea de înţelegere a celorlalte materii, dar si studierea problemelor legate de natură, viaţă, societate. De asemenea, matematica contribuie la formarea şi dezvoltarea abilitatii de a munci organizat si riguros, dezvolta perspicacitatea si stimuleaza spiritul de investigaţie.
Studiul matematicii in toate clasele primare si gimnaziale are ca rezultat modelarea unor deprinderi şi abilitati necesare în activitatea scolara şi care devin utile în viata de zi cu zi. Un tanar cu pregatire matematica este mai bine ancorat in realitate si mai pregatit sa infrunte greutatile vietii.