Serghei Rahmaninov si… Stefan cel Mare

serghei rahmaninov

Serghei Rahmaninov (1873-1943), este ultimul compozitor romantic, pentru ca incheie sirul compozitorilor acestui curent muzical. Nascut in Novgorod (Rusia), Serghei Vasilievici Rahmaninov era destinat de mic carierei militare, urmand exemplul familiei sale. Insa talentul muzical exceptional si simtul artistic ii schimba calea inca din copilarie. De la varsta de sase ani, incepe sa ia lectii de pian la St. Petersburg.

Un amanunt interesant este legat de faptul ca Serghei Rahmaninov descinde, pe linie paterna, din domnitorul Stefan cel Mare. Arborele său genealogic duce, în mod surprinzator, catre domnitorul moldovean Ştefan cel Mare, aşa cum aflam din datele oferite de familia compozitorului, al carei titlu nobiliar se apropie tocmai de această descendenta deosebita.

Asa cum se intelege din datele publicate în 1895 de matematicianul rus Ivan I. Rahmaninov, profesor şi rector al Facultatii „Sf. Vladimir” din Kiev, si dintr-o adeverinta eliberata de oficialitatile din Tambov, prin care era demonstrata descendenta nobiliară a lui Serghei Rahmaninov, familia incepe de la unul dintre fiii lui Ştefan cel Mare, şi anume Ion, sau Ivan, supranumit Vecin, cel care s-a stabilit în anul 1483, împreună cu familia, la Moscova, în urma mariajului surorii sale Elena cu marele Cneaz Ioan al III-lea al Rusiei. Fiul lui Ion Vecin, numit Vasile, sau Vasili, a fost supranumit „Rahmanin” (pe timpuri, în zona moscovită acest cuvânt caracteriza o persoană foarte deschisă şi generoasă), de unde si numele urmasilor sai.

Rahmaninov, care a trait mare parte din viata in America unde a si murit, bolnav de dorul Rusiei natale, a compus muzica orchestrala, muzica de concert, vocala, muzica de camera, piese pentru pian, muzica religioasa. Datorita celebrului film „Somewhere in Time” (tradus in Romania ca „Undeva, candva…”), compozitia sa „Rapsodie pe o tema de Paganini, pentru pian si orchestra” a devenit, la randul sau, celebra in toata lumea, fiind folosita in rolurile principale pe Jane Seymour şi Christopher Reeve.