Sfaturi pentru a evita infectarea cu COVID-19

Plamanii sanatosi sunt mai greu accesibili infectarii cu COVID-19.

Se stie ca pe masura ce simptomele unei infectii cu coronavirus (COVID-19) progreseaza, plamanii sunt deteriorati intr-o mare masura, iar atunci cand devine accentuata, o insuficienta respiratorie severa poate duce la deces. Publicatia IT Inverse a rezumat rezultatele unui interviu cu Albert Rizzo, nimeni altcineva decat ofiterul medical principal al Asociatiei Americane a Plamanului (ALA), despre subiectul: cum ne putem proteja plamanii de noul coronavirus?

Masurile preventive eficiente pentru persoanele neinfectate

In ceea ce priveste modul de protejare al plamanilor, domnul Rizzo precizeaza: „In primul rand, este mai bine sa va schimbati stilul de viata, renuntand la fumatul tigarilor obisnuite dar si al tigarilor electronice”.

Rizzo a vorbit despre calitatea aerului inspirat, care este extrem de importanta, precum si despre evitarea mediilor prafuite dar si a tigarilor de orice fel. De asemenea, este important sa va mentineti plamanii sanatosi, pastrand o sanatate buna printr-o alimentatie corecta si prin exercitii fizice.

Potrivit unui studiu efectuat recent, 9 din 10 celule respiratorii prelevate de la fumatori provoaca 1000-10.000 de mutatii genetice pe celula, ceea ce reprezinta 4% din celulele deteriorate. Pe de alta parte, doar 40% din celulele respiratorii ale fostilor fumatori erau la fel de sanatoase ca cele ale persoanelor care nu au fumat niciodata. Efectul acestei renuntari la fumat a fost observat chiar si la cei care au continuat sa fumeze dar numai o tigare pe zi, timp de zeci de ani.

Este mai important ca niciodata sa va pastrati sanatatea

Comparand rezultatele obtinute, unul dintre autorii studiului, Peter Campbell, a confirmat faptul ca desi fumatorii care au fumat 30 sau 40 de ani, de multe ori, se spune ca pentru ei ar fi prea tarziu pentru a renunta la fumat, noile studii arata ca pentru renuntarea la acest viciu nu este niciodata prea tarziu. Aceasta este o descoperire a faptului ca exista celule care pot repara in mod miraculos interiorul tractului respirator.

Potrivit lui Rizzo, studiile din cazurile anterioare nu inseamna ca persoanele cu boli cronice, cum ar fi bolile legate de stilul de viata, nu au un risc ridicat de a fi infectate cu noul coronavirus. Odata infectate cu noul coronavirus, persoanele cu boli cronice prezinta un risc mai mare de a se infecta.

Pe de alta parte, domnul Rizzo a spus ca riscul unor cazuri grave de infectie cu coronavirus este mai mic la persoanele cu plamani sanatosi si fara boli cronice si ca este foarte important sa ne mentinem corpul cat mai sanatos.