Sfaturi pentru luarea deciziilor corecte

Sfaturi pentru luarea deciziilor corecte

Viata noastra inseamna o serie de decizii luate care o afecteaza si determina vectorul dezvoltarii personalitatii noastre. Dar uneori o persoana are probleme cu luarea deciziilor, avand in vedere ca operam in conditii de incertitudine si risc, ni se pare ca alegerea este ambigua. Exista o schema pentru luarea unei decizii corecte? Este posibil sa obtii o eficienta maxima atunci cand alegi una sau alta cale? Sa incercam sa intelegem aceste probleme.

Exista o intreaga stiinta dedicata luarii deciziilor, in care luarea acestora este un proces intreprins de o persoana sau un grup de persoane pentru a imbunatati organizatia, starea acelui individ sau a acestui grup. Atunci cand luam orice decizie, in primul rand trebuie sa ne intelegem scopul. Acest lucru ne va ajuta sa raspundem imediat la intrebarile: De ce trebuie sa luam aceasta decizie? Cum te va ajuta sa iti atingi obiectivul? Este important sa retii ca obiectivul determina directia actiunilor tale si, atunci cand definesti obiectivul, trebuie sa tii cont de trei puncte esentiale:

  1. Unde vrei sa ajungi?
  2. Cu cine sa te misti?
  3. Ce oportunitati (resurse) exista pentru miscare?

Primul punct ne ofera un traseu pentru actiunile noastre. Al doilea punct este foarte important, deoarece atunci cand planifici implementarea oricaror actiuni, alte persoane, de regula, influenteaza aceste actiuni, cursul dezvoltarii lor. Nu exista nicio idee care poate fi implementata fara implicarea unor terti, asa ca selecteaza intotdeauna cu atentie echipa si persoanele care impartasesc cu tine calea catre obiectiv. Iar al treilea punct implica o evaluare obiectiva a capacitatilor tale in atingerea obiectivelor. Este foarte important sa nu supraestimam resursele disponibile si sa le putem aloca in practica.

Adesea actionam ca niste consilieri excelenti, oferim recomandari practice si, se pare, ajutam prietenii si rudele sa-si schimbe viata in bine. Si apoi, confruntati cu problemele noastre personale, ne pierdem si nu intelegem cum sa actionam. Acest efect se numeste „paradoxul lui Solomon”. El ia numele de la numele faimosului rege, care era renumit pentru intelepciunea sa in relatiile cu alti oameni, dar in acelasi timp avea o serie de probleme personale.

Dupa ce ai decis un obiectiv, ai evaluat capacitatile tale si ai recrutat o echipa pentru a indeplini obiectivele, a venit momentul sa iei o decizie. Si aici exista mai multe tehnici care te pot ajuta.

Cel mai important lucru pentru luarea deciziilor corecte este abstractizarea

Este foarte dificila, dar incredibil de eficienta. Incearca sa-ti imaginezi ca nu esti tu, problemele tale sunt probleme care nu te preocupa direct. Incearca sa vorbesti cu tine insuti, ca si cum ar fi cu o alta persoana, cantareste avantajele si dezavantajele, ignorandu-ti propriile sentimente si experienta pe cat posibil, incearca sa fii ghidat de bunul simt si de beneficii.

Revenind la paradoxul lui Solomon, observam un fapt interesant legat de inventia psihologilor spanioli care au decis sa creeze un cabinet psihologic virtual cu Sigmund Freud. Esenta experimentului a fost de a verifica modul in care perceptia unei persoane se schimba dupa distantarea si evaluarea situatiei din exterior. Participantii la experiment au fost rugati sa se afunde in realitatea virtuala, unde exista aceeasi persoana (similaritate externa maxima), vorbind cu un psiholog celebru. In acelasi timp, participantii au plonjat mai intai in corpul lor virtual si apoi in corpul lui Freud, avand in acelasi timp posibilitatea de a ramane ei insisi, dar intr-o alta lume, si de a se privi prin ochii unui psiholog, de a auzi si de a incerca sa ajute.

Abstractia ajuta nu numai sa te evaluezi prin ochii altei persoane, ci sa inveti sa gandesti la o scara mai mare, ceea ce te va ajuta in relatiile cu alte persoane, te va face sa intelegi mai mult, sa ai rabdare si sa adaugi mai multe sanse pentru succes.

Patratul lui Descartes

Esenta acestei tehnici faciliteaza foarte mult procesul decizional. Daca esti confuz si nu stii cum sa alegi lucrul corect, nu fii lenes, ia un pix si o hartie. Prin urmare, imparte foaia de hartie in patru patrate mari, identice. In fiecare patrat, trebuie sa scrii raspunsurile la urmatoarele intrebari. Trebuie doar sa dai raspunsuri oneste, rezonabile si, daca este posibil, impartiale.

1. Intrebare pentru primul patrat: Ce se intampla daca iau decizia asta?
Aici descrii tot ce iti vine in minte, scrii toate consecintele pozitive pe care le va aduce adoptarea acestei decizii.

2. Intrebare pentru al doilea patrat: Ce se intampla daca nu iau decizia asta?
In aceasta zona, descrie toate consecintele pozitive care apar daca iei o decizie alternativa, fii cinstit si sincer, nu incerca sa te inseli fara sa scrii vreun punct.

3. Intrebare pentru al treilea patrat: Ce nu se va intampla daca iau aceasta decizie?
Sau, ce vom pierde daca se intampla acest eveniment? Care este pretul alegerii acestei dezvoltari? Aici surprinde asa-numitele efecte negative ale luarii deciziilor.

4. Intrebare pentru al patrulea patrat: Ce nu se va intampla daca nu iau aceasta decizie?
Intr-un alt mod, care sunt dezavantajele care te asteapta daca nu accepti aceasta decizie? Ce pierzi in cazul unei versiuni alternative a dezvoltarii evenimentelor?

Dupa ce ai scris raspunsurile la toate intrebarile, analizeaza din nou „patratul” tau, cantareste din nou circumstantele pozitive si negative ale deciziei si treci la urmatoarea tehnica.

Avocatul diavolului

Aceasta tehnica este direct legata de patratul lui Descartes si implica analiza consecintelor deja observate. Include o critica mai severa, gandeste-te daca dupa ce vei lua o decizie vei face fata cu adevarat beneficiilor si pierderilor indicate.

Pentru a neutraliza efectul subiectivitatii si pentru a face fata sarcinii Avocatului cu mai mult succes, asteapta putin dupa ce ai facut patratul lui Descartes. Incearca sa iti distragi atentia, ocupa-te de alte lucruri, dormi (apropo, procesarea informatiilor este activata in timpul somnului).

Dupa o anumita perioada de timp, du-te inapoi la patrat si taie ceea ce crezi ca este de prisos.

E timpul pentru consultare privind luarea deciziilor!

Consultare privind luarea deciziilorIncearca sa evaluezi cercul cunoscutilor tai si sa selectezi persoane care sa te ajute cu adevarat, sa ofere sfaturi valoroase cu privire la decizia ta. De regula, astfel de oameni se afla in viata fiecarei persoane.

Daca ai realizat un mic sondaj de opinie, ai consultat mai multe persoane si ti-au recomandat lucruri complet diferite, arunca o privire mai atenta la cel care a obtinut mai mult succes, mai ales in zona in care trebuie sa iei o decizie.

Daca totusi iti este greu sa gasesti o persoana care sa iti poata da sfaturi bune, consulta istoria sau literatura, acolo unde se descriu aproape toate situatiile de viata care entuziasmeaza o persoana. Astazi sunt deosebit de relevante cartile oamenilor de afaceri, antreprenorilor de succes, in care exista o multime de informatii interesante si utile doar pentru tine. Cu siguranta poti gasi ceva care sa te ajute sa iei decizia corecta.

Relaxare

Daca ai facut toti pasii anteriori sau unii dintre ei, cel mai probabil esti obosit ca urmare a muncii grele a mintii tale, asa ca lasa toate gandurile si odihneste-te. Intinde-te, distrage-te de alte lucruri, realizeaza o plimbare in aer curat, apoi revino la procesul decizional cu o minte fresh. De data aceasta, vei avea deja o idee clara despre ce ai nevoie si de ce nu ai nevoie.

Nu uita ca in astfel de aspecte sunt importante si intuitia, presimtirea, un fel de „consilier interior”. Asculta-ti vocea interioara, care de obicei stie ce este bine, dar nu confunda intuitia cu emotiile care te pot duce complet in directia gresita.

Un alt factor in luarea deciziilor este teama de eroare. Multi oameni se tem de esec, dar acest lucru este complet in zadar. Nu iti fie teama sa faci greseli, deoarece majoritatea sunt remediabile. De asemenea, orice greseala este o experienta si trebuie sa iti poti accepta greselile ca pe o oportunitate de a invata ceva nou, de a deveni mai experimentat si mai intelept.

Cel mai important lucru este sa iti dai seama ca, din rezultatul deciziei luate, starea ta personala si starea persoanelor carora li se aplica vor avea un efect exceptional de pozitiv. Aceasta este dificultatea de a lua o decizie, asa ca fii atent, pastreaza acest factor in prim plan.

In concluzie, as dori sa punctez ca nu putem evita procesul decizional in cursul vietii. In fiecare zi rezolvam decizii peste decizii: de la ce sa mancam la micul dejun, pana la cum sa motivam copilul sa mearga la scoala. Desigur, tehnicile de mai sus vor fi un asistent excelent pe calea implementarii solutiei, cu toate acestea, daca te concentrezi prea mult timp pe gasirea solutiei optime, te poti confunda in cele din urma si poti pierde firul principal.

Asculta-te si nu te teme de greseli, atunci cu siguranta totul se va rezolva! Iti dorim mult succes!