Structuri necunoscute, numite ‘mega-ULVZ’-uri, au fost descoperite in interiorul Pamantului

Dispunerea mega-ULVZ-urilor pe glob.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Maryland au descoperit in interiorul Pamantului structuri terestre de natura necunoscuta, denumite „mega-ULVZ”-uri, aflate la temperaturi extrem de ridicate. Unele au dimensiuni gigantice si sunt amplasate la granita dintre miezul si mantaua Pamantului, la 2900 km adancime sub suprafata terestra, potrivit revistei Science.

‘Mega-ULVZ’-uri descoperite in urma inregistrarilor seismografice

Initial, „mega-ULVZ”-urile au devenit cunoscute datorita cutremurelor. Miscarile seismice au dus la realizarea unei harti aproximative a interiorului planetei – oamenii de stiinta masurand viteza si inregistrand unde si la ce adancime se propaga undele seismice.

Autorii noului studiu au analizat datele observatiilor facute asupra miscarilor seismice din ultimii 30 de ani, insumand aproximativ mii de seismograme. Echipa, condusă de  profesorul Doyeon Kim, un seismolog de la Universitatea din Maryland, a folosit seismograme din sute de cutremure diferite între anii 1990 și 2018 și le-a introdus într-un algoritm de memorare automată numit „Sequencer”.

Rezultatele au aratat ca „mega-ULVZ”-urile  pot afecta miscarea undelor seismice.

Interiorul Pamantului ramane un mare mister

După ce au rulat mii de seismograme prin „Sequencer”, profesorul Kim și echipa sa au descoperit că cele mai puternice anomalii ale undelor seismice au avut loc sub Insulele Marquesas (Polinezia Franceza) și Arhipeleagul Hawaii (Statele Unite). Acest lucru dovedește că există două „mega-ULVZ”-uri gigantice, care se întind pe aproximativ 1.000 de kilometri sau chiar mai mult.

In general, zonele din interiorul Pamantului s-au dovedit a fi mult mai eterogene decat se credea anterior – structurile necunoscute ocupand aproximativ 40% din suprafata totala. Oamenii de stiinta nu au putut spune ce sunt – magma topita sau altceva dar spera ca noile cercetari ii vor apropia de intelegerea proceselor geologice din interiorul planetei noastre.

Anterior, a fost raportat faptul ca in interiorul Pamantului au fost reperati „munti” de 100 de ori mai mari decat Everest, situati la o adancime de doua mii de kilometri. Echipa intenționează să își continue cercetările adânc sub suprafața Pământului, pentru a dezvolta o metodă de a „vedea” sub scoarta terestra și pentru a afla ce este acolo.