Studiu: 9.900 de soferi au fost sanctionati pentru conducere sub influenta alcoolului

soferi sanctionati conducere alcool

In urma cu cateva zile a avut loc un eveniment la care s-a discutat despre riscurile din trafic. S-a pus accent in special pe faptul ca foarte multi soferi sunt prinsi sub influenta bauturilor alcoolice. Cifrele sunt ingrijoratoare, mai ales ca in fiecare luna aproximativ 1.100 de soferi din Romania sunt surprinsi de soferi conducand dupa ce au consumat alcool.
Primele 9 luni ale acestui an au lasat fara carnet 9.900 de soferi din cauza alcoolului. Politia rutiera a prins peste 9.000 de soferi conducand sub influenta bauturilor alcoolice. Se pare ca cifrele sunt mai mici fata de anul 2017, politia confirmand faptul ca situatia este mult mai buna fata de anul precedent.
Chiar daca cifrele sunt mai mici fata de anii precedenti, acesta nu este un lucru foarte imbucurator. Avem totusi o medie de 1.100 de conducatori auto care raman fara carnet in fiecare luna. Problema principala este ca de fiecare data cand un astfel de sofer se urca la volan dupa ce a baut alcool, riscurile de a omori alti oameni nevinovati sunt foarte mari. In perioara ianuarie-septembrie 2018 9.982 de soferi au fost trasi pe dreapta dupa ce li s-a retinut permisul de conducere.
Un studiu efectuat de Cult Market Research, realizat pe 1254 de persoane, a scos in evidenta faptul ca 9% dintre respondenti au condus cel putin o data o masina dupa ce au consumat alcool, in timp ce ceilalti 91% au infirmat acest lucru.
Dintre cei 9% de respondenti care au recunoscut acest lucru, 58% au motivat decizia de a se urca la volan dupa ce au consumat alcool, cu faptul ca nu era o distanta mare pana acasa. Chiar daca orice calatorie este uneori o insiruire de distante mici, nu exista toleranta pentru consumul de alcool la volan. Mai multi respondenti au specificat ca s-au simtit capabili sa conduca chiar si dupa cateva beri, insa pericolul de a produce un accident deja este foarte mare.