Trombocitopenia la copii

In compozitia sangelui, principalele elemente sunt leucocitele, eritrocitele si trombocitele. O scadere a numarului de trombocite perturba functia de coagulare. Conditia care cauzeaza aceasta patologie se numeste trombocitopenie. Riscul de a dezvolta boala este mic, conform statisticilor, 5 copii din 100.000 se imbolnavesc.
Cauze si tipuri de trombocitopenie
Tratamentul pentru trombocitopenie la copii depinde de cauzele care stau la baza acesteia. La nou-nascuti, este diagnosticata din cauza sindroamelor congenitale: Wiskott-Aldrich, Bernard-Soulier si altele.
O boala poate sa apara in caz de hiperfunctie a splinei, procese oncologice in organism, cu tirotoxicoza a mamei, cu patrunderea autoanticorpilor in circulatia placentara, acest lucru se intampla daca o femeie insarcinata a suferit o boala infectioasa. Trombocitopenia apare dupa mononucleoza la un copil, aceasta afectiune poate provoca complicatii ale splinei, inclusiv ruptura.
Ca factori care influenteaza aparitia bolii, se pot deosebi:
- stari de intoxicatie;
- introducerea florei patogene;
- alergie la medicamente, inclusiv vaccinari.
Cel mai adesea, trombocitopenia sub forma de purpura la copii apare dupa vaccinarea cu Infanrix. Infanrix este un vaccin complex care se administreaza in mai multe doze si serveste ca protectie impotriva mai multor boli in acelasi timp: poliomielita, hepatita, tuse convulsiva, meningita, difterie si tetanos.
Forma primara de trombocitopenie nu provoaca patologii organice. Poate fi observata in compozitia sangelui, aparitia sindromului hemolitic-uremic si a purpurei trombocitopenice. Sindromul hemolitic-uremic este un proces infectios in care echilibrul apa-electrolit al organismului este perturbat din cauza diareei, la copii prognosticul de recuperare este favorabil.
Purpura trombocitopenica la copii poate aparea dupa o transfuzie de sange, in caz de alergie la medicamente. Aceasta boala duce nu numai la aparitia pe membranele pielii a unor mici papule umplute cu sange, ci si la riscul sangerarilor interne.
Forma secundara de trombocitopenie este detectata dupa o complicatie a bolii de baza, cel mai adesea este cauzata de ciroza hepatica, mononucleoza infectioasa, leucemie, infectie cu HIV.
Forme de trombocitopenie:
- imuna – anticorpii care apar in sange distrug trombocitele; are subspecii – transimune, aloimune, autoimune, heteroimune;
- non-imuna – deteriorarea mecanica a trombocitelor, este cauzata de boala Marchiafava-Micheli sau apare in timpul circulatiei extracorporale.
Una dintre cele mai grave complicatii ale trombocitopeniei este trombocitopenia indusa de heparina – in timpul trombozei se dezvolta in vase mari, care este cel mai adesea fatala.
Simptomele trombocitopeniei
Apar schimbari nefavorabile apar in corpul copilului, in conformitate cu urmatoarele semne:
- sangerarile nazale incep fara niciun motiv aparent;
- gingiile incep sa sangereze, membranele mucoase ale cavitatii bucale sunt acoperite cu puncte de microblocuri focale;
- apar eruptii pe piele – in majoritatea cazurilor la extremitatile inferioare;
- fragmente de sange apar in fecale si urina;
- orice influente fizice – chiar si cele mai slabe, duc la formarea hematoamelor;
- sangele se coaguleaza incet, ranile mici – pareze si zgarieturi – sangereaza ore intregi.
Copilul nu simte durere, starea lui de spirit nu se schimba, cu toate acestea, aceasta afectiune este periculoasa. Cu expuneri minore, poate sa apara sangerare interna.
In testele de sange de laborator, este diagnosticata o scadere a continutului de trombocite in masa placentara. Daca norma este de 150-400 * 109 / l, atunci mai putin de 50 * 109 / l indica deja trombocitopenie. Pentru a confirma acuratetea diagnosticului, volumul de trombocite este recalculat manual.
Atunci cand se stabileste un diagnostic, este necesar sa se afle motivul modificarii numarului de trombocite de sange. Pe langa examinarile de rutina: teste generale, electrocardiograma, ultrasunete, examinari cu raze X, poate fi necesara efectuarea de teste genetice si teste de sange pentru producerea de anticorpi, examinare endoscopica.
Tratamentul trombocitopeniei
Cu o forma usoara de trombocitopenie la copii, se prescrie o dieta si starea generala este monitorizata constant, nu este necesar niciun tratament medicamentos.
Dieta pacientului va fi alcatuita preponderent din alimente bogate in proteine vegetale, acid folic si ascorbic, vitamina B 12 si cianocobalamina.
Asigurati-va ca introduceti in dieta – supa de pui, produse de patiserie dintr-un amestec de secara si faina de grau, peste, salate din legume proaspete condimentate cu ulei vegetal, garnituri de paste si cereale.
Nu exista restrictii privind bauturile. Este indicat sa imbogatiti dieta copilului pacient cu ceaiuri de plante care cresc coagularea sangelui.
Tratamentul cu medicamente pentru trombocitopenie
Utilizarea glucocorticosteroizilor este cel mai eficient tratament pentru purpura trombocitopenica idiopatica. Aceste medicamente cresc numarul de trombocite din sange, reducand descompunerea lor in splina.
- In unele cazuri, transfuzia de trombocite este considerata eficienta – se recomanda utilizarea sangelui rudelor apropiate. Metoda se aplica o singura data, deoarece transfuzia repetata determina aparitia crescuta a anticorpilor.
- Se foloseste plasmafereza – Plasma indepartata este inlocuita cu plasma proaspata congelata, o combinatie cu terapia cu glucocorticosteroizi este obligatorie.
- Tratamentul cu antidepresive non-hormonale este utilizat atunci cand terapia hormonala este ineficienta – introducerea medicamentelor citostatice se efectueaza cu monitorizarea regulata a parametrilor testelor de sange. De asemenea, metoda este utilizata atunci cand splenectomia este ineficienta.
- Splenectomia sau indepartarea splinei sunt necesare pentru sangerari interne persistente, cand tratamentul cu glucocorticosteroizi nu a ajutat la realizarea stabilizarii trombocitelor. Daca boala reapare dupa intreruperea terapiei hormonale sau se exprima in mod constant sindromul hemoragic – apar hemoragii in tesuturile creierului, retina, limba – indepartarea splinei este considerata justificata.
Deja in primele zile dupa operatie, numarul trombocitelor creste. Interferonul poate fi conectat la terapia medicamentoasa – in injectii, acid aminocaproic si danazol – este rar utilizat la copii.
Prognostic pentru trombocitopenie la copii
Odata cu diagnosticarea in timp util si inceputul masurilor terapeutice, prognosticul pentru recuperare este favorabil – 75% dintre copiii bolnavi se recupereaza complet.
In scop preventiv, este necesar sa se evite aparitia manifestarilor alergice, sa se pregateasca mancarea pentru copii numai din produse naturale. La curatarea cu substante chimice, bebelusii trebuie scosi din incinta. La prescrierea medicamentelor, este necesar sa se monitorizeze in mod constant numarul de trombocite din sange, sa se aleaga zone curate ecologic pentru plimbari cu copii.
La cea mai mica deteriorare a starii, trebuie sa se consulte un medic – riscul de reaparitie a bolii, daca splenectomia nu a fost efectuata, este destul de mare.
Avertisment: acest articol are rol pur informativ. Pentru un diagnostic corect si un tratament eficient urmati sfaturile unui medic de specialitate.