Turismul cultural nu poate fi decat benefic

turism cultural

Pe mapamond apar numeroase noi tendinte, care de care mai interesante in marketingul turismului. Telefoanele inteligente, realitatea virtuala, personalizarea si multe altele. Dintre toate previziunile, cea mai interesanta si cea care are cel mai mare impact potential este cresterea turismului cultural. Acest tip de turism implica obligatoriu cultura unei anumite tari sau regiuni. Conceptul de turism cultural cuprinde lucruri, cum ar fi istoria unei anumite regiuni, stilul de viata al oamenilor intr-o anumita zona geografica, arhitectura, traditiile, religiile, anumite festivaluri periodice, gastronomia si asa mai departe.

Activitatile turismului cultural in zonele urbane pot implica vizitarea muzeelor, teatrelor, galeriilor de arta si asa mai departe; cele din zonele rurale pot implica vizitarea comunitatilor culturale indigene, avand o introspectie in traditiile, stilul de viata si valorile acestora. De asemenea, turismul cultural mai implica si turismul „pop-culture” ca unul dintre ramificatiile sale majore, ce presupune calatorii in locuri ce apar in operele literare, serialele TV sau productiile cinematografice celebre.

Organizatia Mondiala a Turismului defineste „turismul cultural” drept excursiile facute cu scopul de a vizita situri si evenimente cu valoare culturala si istorica

De asemenea, turismul cultural include un mijloc sau o ocazie de a va bucura de realizarile anterioare ale omului. Cu alte cuvinte, vizitarea unor astfel de locuri creeaza admiratie, mandrie nationala sau redescoperirea realizarilor stramosilor nostri.

Un aspect important al turismului cultural este patrimoniul cultural intangibil. Acesta este definit ca acele practici, expresii, cunostinte si aptitudini pe care comunitatile si persoanele le recunosc ca parte a vietii lor cotidiene. Transmise prin generatii si recreate in mod constant, ele ofera omenirii un sentiment de identitate si continuitate. Turismul cultural are o tendinta ascendenta si un avantaj care ofera returnarea investitiilor pentru practicantii sai.

Uneori, exista o lipsa de intelegere cu privire la impactul economic potential al turismului sporit, cel care ar trebui sa beneficieze de veniturile incrucisate. Exista adesea probleme asociate cu conservarea, costurile de intretinere, exploatarea economica si strategiile specifice utilizate pentru promovarea bunurilor culturale. Toate acestea sunt insa alte teme de discutie si au ca rezultat o intelegere mai profunda a valorii strategiei turismului cultural.